Vitaminer

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska ämnen som man kan få i sig via mat eller genom kosttillskott. En balanserad och nyttig kost är viktigt för god hälsa, men ibland behöver kosten kompletteras med tillskott, och då är vitaminer ett bra alternativ.

Varför ska man äta kosttillskott?

Kosttillskott kan vara en bra idé om man vet med sig att ens kostvanor inte är de bästa och att man kanske behöver komplettera med tillskott.

Vad finns det för vitaminer?

Det finns massvis med olika vitaminer som är bra för olika saker, men det finns 13 vitaminer som man bör få i sig dagligen eller åtminstone regelbundet för att kroppen ska må bra. Många kosttillskott innehåller flera olika vitaminer, så du behöver inte äta 13 olika tabletter varje dag. Här har vi tagit fram några produkter som innehåller några av de vitaminer som kan vara bra att få i sig:

Acerolapulver - C-vitamin

Om du inte vill stoppa i dig tabletter är Acerolapulver ett bra alternativ för att få i sig massvis med C-vitamin. Acerola är ett litet bär från regnskogen Amazonas i Brasilien, och är naturens egna källa för C-vitamin.

MittVal – Kosttillskott man

Det finns specialanpassade kosttillskott för män. Du kan exempelvis köpa dessa här. Tillskottet innehåller bland annat följande vitaminer:

A - B1 - B2 - B6 - B12 - Biotin - C - E

Tillskottet är fullproppat med fler vitaminer och dessutom massvis med mineraler! Ett bra alternativ för dig som bara vill äta ett tillskott!

ACO Kvinna – Kosttillskott kvinna

På bland annat Apoteket kan du köpa kosttillskott som är specialanpassade för kvinnor som lever i ett nordiskt klimat. Tabletterna innehåller bland annat följande vitaminer:

A - Biotin - B1 - B2 - B6 - B12 - C - D3 - E - Folsyra - K

Och massvis med fler nyttiga vitaminer och mineraler som är bra för kvinnor att få i sig, som bland annat järn. Det här är alltså ett väldigt bra hälsokost-alternativ för dig som inte vill äta massa olika tabletter eller tillskott!

Vitamin B12

Vad är Vitamin B12?

Vitamin B12 är viktig för att nervsystemet ska fungera och för kroppens blodbildning. Det är viktigt att äta Vitamin B12 för att undvika blodbrist.

Om man får i sig för lite kan det leda till att man får brist på kroppens röda blodkroppar eller blodets färgämne hemoglobin. Om man får brist av hemoglobin kan det leda till att man ofta får huvudvärk och yrsel.

Hur får man i sig Vitamin B12?

Vitamin B12 kan bara produceras av bakterier, alltså inte av djur eller växter. Vitamin B12 finns naturligt i kött och fisk, då djuren kan få i sig bakterierna och sedan överförs de till din kropp när du äter.

För dig som vegan, vegetarian eller som inte äter kött/fisk bör därför äta tillskott av B12. Vitamin B12 ingår i Vitamin B-familjen och här kan du köpa B-vitamintabletter.

Mineraler

Varför behöver vi mineraler?

Vi måste få i oss mineraler för kroppen ska fungera på bästa sätt. Här är några av fördelarna med att få i sig mineraler:

 • Bygger upp kroppens skelett
 • Hjälper musklernas arbete
 • Hjälper kroppen att upprätthålla en normal salt- och vattenbalans
 • Vilka mineraler behöver kroppen?

  Det finns massor av olika mineraler som man kan äta för olika saker och av olika anledningar. Nedan har vi tagit fram några mineraler som kan vara bra att få i sig.


  Beautiful Hair

  Visste du att du kan äta mineraler för att få ett starkare hår? Om du äter t.ex. Beautiful Hair kommer ditt hår bli glansigare och starkare.

  Tillskottet innehåller Biotin och L-cystein som är viktiga för ett friskt och välmående hår.

  Blutsaft

  Blutsaft är ett gammalt tillskott som kvinnor har använt sedan länge. Blutsaft är ett järntillskott som bidrar till minskad trötthet och utmattning.

  Finns att köpa på de flesta apotek och i de allra flesta hälsobutiker.

  Spirulina

  Spirulina är en grön alg full av nyttiga ämnen och ett av jordens mest näringsrika ämne, som innehåller massor av mineraler, proteiner, vitaminer m.m.

  Idag finns Spirulina i många affärer och apotek! Här är en av många återförsäljare.

  Sample txt