Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är ett livsmedel som man tar för att komplettera med den maten man vanligtvis äter. Kosttillskott äter du om du har någon slags brist och behöver fylla på med just den särskilda näringen. Kosttillskott är en koncentrerad form och består av vitaminer eller mineraler, man tar det vanligtvis i form av en tablett, kapsel, pulver och liknande.

Bra kosttillskott

Olika kosttillskott har olika användningsområden och är bra för olika saker. Om du är vegan kan du behöva kosttillskott som ger dig en dos av vitamin B12 som finns i kött och fisk. Under vinterhalvåret är det bra att äta D-vitamin då vi svenskar får väldigt få soltimmar under vintern. Varumärket Innate säljer D-vitamin som vi rekommenderar er att äta för att balansera upp bristen på D-vitamin från solen. Innate hittar ni på Greatlife.se.

Probiotika - kosttillskott

Probiotika är ett typ av kosttillskott. Det finns många fördelar med att äta probiotika, vill man inte äta det som kosttillskott finns det även i vår mat. Fortsätt att läsa för att få tips på bra probiotika.

Vad är probiotika?

Det är goda bakterier som lever i våra tarmar och som hjälper till att stimulera en stor del av vårt immunförsvar. Det finns uppemot 1000 olika bakterier, men själva bakteriefloran består till största del av ett 40-tal arter.

Probiotika kan du få i den genom viss mat:
 1. Fil och yoghurt.
 2. I syrade grönsaker som till exempel surkål, kimchi eller syrade morötter.
 3. Misosoppa, oliver och vissa ostar.

Vad är probiotika bra för?

Det är bra för tarmfloran och immunförsvaret, då stora delar av vårt immunförsvar finns i tarmen. Det ger positiva effekter på tarmbakterier.

Probiotika hjälper dig:
 • Tillverkar B- och K-vitamin
 • Aktiverar immunförsvaret
 • Stödjer tarmrörelser
 • Gör så att tarmen mår bra
 • Skyddar mot angripande parasiter, bakterier och jästsvampar
 • Påverkar fettmetabolismen, felbalans i bakteriekulturen kan bidra till övervikt.
 • Det är väldigt bra att äta probiotika om man genomgår eller genomgått en antibiotisk behandling, eftersom antibiotika även dödar de goda bakterierna.

Här kan du köpa probiotika

Greatlife.se

Har alltifrån kapslar och tabletter till flytande form.

Apoteket.se

Erbjuder olika märken och prisklasser.

Kurera.se

Har kan du läsa mer om de positiva effekterna med probiotika.

Köpa magnesium - kosttillskott

Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler. Det är ett grundämne som är viktigt för benstommen, skelettet, proteinsyntesen och nervsystemet.

Var finns magnesium?

Magnesium finns i mat. Det finns i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, även i kött, fisk och skaldjur. Vi kan även få i oss en del magnesium från vårt dricksvatten.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium behövs för att kroppen ska kunna producera protein. Det behövs även för att omsättningen av kalcium ska fungera även för att få en normal nerv- och muskelfunktion. Magnesium bidrar även till ett starkt skelett och för att immunförsvaret ska fungera bra.

Brist på magnesium symptom

Att ha brist på magnesium är inte något som är vanligt hos friska personer. Det får man vanligtvis om man har någon sjukdom.

Brist på magnesium kan:
 • Leda till benskörhet eller muskelsvaghet. De i sig kan ge ofrivilliga darrningar och påverka reflexerna.
 • Migrän
 • Mental trötthet eller depression.

Mat med magnesium

 • Mörkgröna bladgrönsaker
 • Baljväxter
 • Potatis
 • Färska örter
 • Fullkornsprodukter
Greatlife.se

Har ett stort sortiment av magnesium till bra priser.

Apotekethjartat.se

Här hittar du magnesium av olika sorter.

Gymgrossisten.com

Erbjuder många olika märken och prisklasser.

Köpa örter

Naturliga örter är något som har använts i tusentals år världen över för sina goda och hälsosamma egenskaper. Örttillskott kan ha många olika och bra egenskaper, beroende vilken ört du väljer. Naturliga och medicinska örter har länge setts som ett naturligt läkemedel, vilket det gör än idag.

Örttillskott

Det finns torkade eller flytande örter att köpa för olika behov. Örter har unika egenskaper som kan hjälpa vår hälsa. Här kan du köpa olika örttillskott.

Greatlife.se

Har naturliga örter från Örtspecialisten och andra märken.

Holistic.se

Är ett märke som erbjuder olika produkter av kosttillskott.

Svenskhälsokost.se

Har allt du behöver inom hälsa och välmående.